Projekat INCIT-EV: ispitivanje inovativnih rešenja za punjenje električnih vozila u Evropi

Grupa Renault najavljuje zvanični početak projekta INCIT-EV u saradnji sa 32 partnera iz Evrope. Cilj ovog projekta je promovisanje električne mobilnosti kroz ispitivanje fokusirano na poboljšanje iskustva vozača i inovativnih tehnologija za punjenje električnih vozila.

2019 - Nouvelle Renault ZOE

  • Svrha INCIT-EV* projekta je promovisanje razvoja električne mobilnosti u Evropi kroz ispitivanje u realnim svakodnevnim okolnostima.
  • Sedam različitih inovativnih tehnologija za punjenje električnih vozila biće ispitano na izabranim lokacijama u Evropi.
  • Grupa Renault je koordinator ove inicijative koju je podržala Evropska komisija u okviru poziva za projekte evropskog programa Horizont 2020.

 

ISPITIVANJE SEDAM PRIMERA UPOTREBE U EVROPI

Projekat INCIT-EV će trajati 48 meseci, od januara 2020. do decembra 2023., a sastojaće se dve glavne faze.

  • U prvoj fazi će se ispitivati potrebe i zahtevi korisnika, nakon čega će u aprilu 2020. uslediti ispitivanje tehnologija za punjenje i mogućnosti njihove integracije sa infrastrukturom.
  • Druga faza će biti fokusirana na ispitivanje sedam tehnologija na izabranim lokacijama i trajaće od druge polovine 2022. godine do završetka projekta.

–   Sistem za dinamičko indukcijsko punjenje u urbanom okruženju biće u Parizu u Francuskoj.

–   Sistemi za punjenje velike snage biće smešteni u okolini Talina u Estoniji.

–   Optimizovano dvosmerno »pametno punjenje« biće u Amsterdamu i Utrechtu u Holandiji.

–   Sistem za dinamičko indukcijsko punjenje u prigradskom okruženju i na većim razdaljinama biće u Versaillesu u Francuskoj.

–   Stanice za punjenje na parkiralištu namenjene vozilima za zajedničku upotrebu nalaziće se na periferiji Torina u Italiji.

–   Dvosmerno punjenje manje snage (takođe za vozila na dva točka) i statičko indukcijsko punjenje na prostorima rezerviranim za taksi vozila nalaziće se na aerodromu i glavnoj železničkoj stanici u Zaragozi u Španiji.

 

GRUPA RENAULT JE INICIRALA PROJEKAT EVROPSKIH RAZMERA

Da bi ukazala na važnost ispitivanja ovih tehnologija za punjenje u stvarnim uslovima (poput tehnologija dinamičkog beskontaktnog punjenja (CDC, Contactless Dynamic Charging)**, ali i na potrebu za organizacijom celog ekosistema, Grupa Renault je odlučila da se odazove na poziv Evropske komisije za nove projekte.

Pri tome, Grupa se zalagala za osnivanje konzorcijuma. Na ovu inicijativu odazvalo se 32 vodeća industrijska preduzeća, univerziteta, instituti, gradovi, startup kompanije kao i mala i srednja preduzeća sa zajedničkom željom da kroz učešće u ovim ispitivanjima, u čijem je središtu iskustvo vozača električnih vozila, doprinesu promovisanju električne mobilnost u Evropi.

Pristup, koji u središte stavlja iskustvo vozača, pomoći će u izgradnji novog ekosistema kao i razvijanju naprednih tehnologija za punjenje. Široka primena ovih rešenja trebalo bi da podstakne razvoj električne mobilnosti u Evropi.

»Grupa Renault, kao pionir električne mobilnosti u Evropi, poznata je kao inovativna kompanija koja brine za svoje kupce. INCIT-EV projekat, koji smo podržali i koji u središte stavlja vozače električnih vozila, sjajan je uvod u promovisanje rešenja za punjenje u urbanom okruženju i na većim razdaljinama sa ciljem da se podstakne upotreba električnih vozila u Evropi,« izjavio je Xavier Serrier, menadžer projekta za sisteme punjenja električnih vozila pri istraživačkom odeljenju Grupe Renault.

U ovom konzorcijumu je 33 članice iz Estonije, Francuske, Italije, Nemačke, Holandije, Slovenije, Španije i Turske:

ATOS SPAIN SA, AVERE Francuska, Ayuntamiento de Zaragoza, BIT&BRAIN technologies SL, Bursa Buyuksehir Belediyesi, COLAS SA, Commune de Paris, Comune di TORINO, Eesti Energia Aktsiaselts, ELES d.o.o. Sistemski operater prenosne elektroenegetske mreže, ENEDIS, EUROVIA Management, EV charged B.V., Vedecom Fondation Partenariale MOV’EOTEC, Fondazione LINKS – Leading Innovation & Knowledge for Society, FPT INDUSTRIAL SPA, Fundación CIRCE Centro de Investigación de Recursos y Consumos Energéticos, GREENFLUX Assets B.V., Groupe RENAULT, IDNE0 Technologies SAU, Ingeneria y Técnica del Transporte TRIA SA, Institut Français des Sciences et Technologies des Transports, de l’Aménagement et des Réseaux, IREN SPA, Pitpoint EV B.V., Politecnico di Torino, PRIMA ELECTRO SPA, Province Noord-Holland MRAE, PSA ID, QI ENERGY ASSESSMENT SL, Red Eléctrica de España S.A.U., Stadwerke Nordeney GMBH, Univerzitet u Ljubljani, We Drive Solar.

 

PROJEKAT PODRŽAN OD STRANE EVROPSKE KOMISIJE

Projekat INCIT-EV je dobio finansijska sredstva iz programa Evropske unije za istraživanje i razvoj Horizont 2020 (Horizon 2020) na osnovu sporazuma o dodeli subvencija broj 875683.

Grupa Renault ujedno je inicijator i koordinator oformljenog konzorcijuma projekta INCIT-EV. U ovoj ulozi, Grupa deluje kao posrednik između Evropske komisije i partnera u konzorcijumu, a takođe nadgleda tehnički razvoj, budžet i planiranje.

 

O Grupi Renault

Grupa Renault proizvodi automobile još od 1898, a danas je to međunarodna grupa sa više marki koja je u 2018. godini ostvarila prodaju od skoro 3,9 miliona vozila u 134 države. Širom sveta ima 36 proizvodnih pogona, 12.700 prodajnih mesta i više od 180.000 zaposlenih. Preuzimanjem velikih tehnoloških izazova budućnosti i sprovođenjem svoje strategije održivog rasta, Grupa Renault se fokusira na međunarodni razvoj. Pri tome se oslanja na komplementarnost svojih pet marki (Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine i LADA), električna vozila i na jedinstven savez sa kompanijama Nissan i Mitsubishi Motors. Za Renault automobilski sport je vektor inovacija i prepoznatljivosti marke, zato je u njemu aktivno učestvuje sa sopstvenim timom u formuli 1.

 

 

* »Široko predstavljanje rešenja za punjenje koja u središte postavljaju vozača, u gradskim zonama i velikim razdaljinama sa ciljem podsticanja upotrebe električnih vozila u Evropi«
** Tehnologija beskontaktnog dinamičkog punjenja (CDC, Contactless Dynamic Charging) koju je 2018. godine razvila Grupa Renault u saradnji sa VEDECOM, omogućava bezkontaktno punjenje električnih vozila tokom vožnje po putu koji ima ugrađenu ovu tehnologiju.