U Parizu je predstavljen prvi potpuno električni putnički brod opremljen baterijama električnih vozila Renault u drugom životnom veku

Kompanija Seine Alliance je 4. novembra 2019. u Parizu predstavila »Black Swan«, prvi električni brod namenjen privatnim ili poslovnim korisnicima za plovidbu po Seni opremljen baterijama u drugom životnom veku. Seine Alliance i njeni partneri – grupa Renault i Green-Vision – žele da prikažu efikasnost modela koji se zasniva na principima kružne ekonomije da bi se reprodukujući ga podstakla sinergija između različitih aktera u području mobilnosti.

21235766_Primary_Photo_For_21235734_LE_BLACK_SWAN_PREMIER_BATEAU_PASSAGERS_EQUIPE_DE

U trenutnoj globalnoj potrazi za inovativnim rešenjima za očuvanje naše planete, ohrabrujuća rešenja ogledaju se i u rečnom prevozu. U tom duhu dizajniran je »Black Swan« (crni labud), brod bez emisija* koji može da primi dve do osam osoba i namenjen je za približno dvosatne izlete. Pokreću ga dva elektromotora i ne zahteva upotrebu generatora i pomoćnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Zahvaljujući tome nudi plovidbu bez buke i bez izduvnih gasova. Reč je o svesnom transformacionom pristupu za efikasniji oblik mobilnosti kako bi se smanjio negativan uticaj rečnih aktivnosti na životnu sredinu.

Kao domaćin konferencije o klimatskim promenama COP 21 održane 2015. godine i olimpijskih igara 2024. godine, Pariz mora da ponudi inovativna rešenja za životnu sredinu. Sena se već pokazala uzornom kada su u pitanju energetski parametri u delatnosti transporta. Naša kompanija je uspešno realizovala još jedan projekat električnog broda i to sa ciljem podizanja svesti svih korisnika reke, izjavio je Didier Spade, generalni direktor Seine Alliance.

 

PROČITAJTE VIŠE

 

* bez emisija tokom plovidbe