Izveštaj o trci za VN SAD

Tim Renault F1 je u uzbudljivoj trci za VN SAD u Austinu (Teksas) osvojio deset bodova, jer su se Daniel Ricciardo i Nico Hülkenberg plasirali na šesto odnosno deveto mesto.

Daniel Ricciardo je startovao veoma dobro i sa devetog startnog mesta do kraja drugog kruga probio se na šesto. Nakon upornog duela sa Landom Norrisom, Ricciardo je mladog Britanca pretekao u osmom krugu i bio peti do 21. kruga.

Nakon 21 kruga zaustavio se u boksu i dobio tvrde pneumatike kojima je prema planiranoj strategiji samo jednog zaustavljanja stigao do cilja. Dva kruga nakon zaustavljanja, Ricciardo je ponovo bio peti, ali ga je Albon pretekao, a u finišu trke uspešno se odbranio od napada Landa Norrisa.

Trka Nica Hülkenberga se sastojala od dve veoma različite polovine. Nakon starta izgubio je dva mesta i sa jedanaestog skliznuo na trinaesto mesto, takođe imao je poteškoća vozeći na tvrdim pneumaticima. Izmenjenom strategijom sa dva zaustavljanja, nakon 27 krugova dobio je srednje meke pneumatike, a posle 39 krugova meke. To mu je omogućilo da u zadnjih 14 krugova odlučno napadne vozače ispred sebe i u 53. krugu pretekne Gaslyja, a u sledećem Pereza i tako stigne u cilj na devetom mestu.

2019 - United States Grand Prix

Nico Hülkenberg, br. 27, 11. startno mesto, 9. mesto u trci

Danas sam zaista srećan sa dva osvojena boda, pogotovo nakon što sam u prvom krugu izgubio dva mesta. Naša trka se sastojala iz dve kontrastne polovine. Prva nije bila dobra, jer sam u uvodnom krugu u prve dve krivine izgubio dva mesta kada se nekoliko bolida našlo na stazi ispred mene. To mi je otežalo vožnju, ali je zatim druga polovina trke bila mnogo zabavnija. Odlučili smo se za izmenu strategije na dva zaustavljanja – možda krug ili dva prekasno – i to je bila moja odluka, a zatim smo počeli loviti rivale ispred nas. Imali smo dobru brzinu i ritam kao i nekoliko zabavnih borbi, zato možemo biti zadovoljni osvajanjem dva boda.

Daniel Ricciardo, br. 3, 9. startno mesto, 6. mesto u trci

Imali smo dosta zabavnih trka ove godine i ova je svakako među njima. Planirali smo jedno zaustavljanje u boksu i činilo se da će drugi, koji su imali više zaustavljanja, dobiti priliku da nam se približe u finišu, što je dovodilo do neke vrste napetosti i nervoze. Na kraju smo ostvarili cilj pošto smo pretekli oba McLarena i to svakako prija. Naša trka je imala dobar tempo i prikazali smo solidnu brzinu. Uživao sam u trci sa Landom (Norrisom) pošto smo imali nekoliko dobrih preticanja. Bio sam pod pritiskom u finišu, ali zadržao sam šesto mesto, što je timu zajedno sa Nicovim rangiranjem donelo dobar broj bodova.

Cyril Abiteboul, generalni direktor Renault Sport Racing:

Prvo moramo potvrditi da je trka u našoj grupi ponovo bila odlična, sa veoma otvorenim i uzbudljivim strateškim opcijama. Mislim da su naši vozači i ceo tima uživali u trci. Daniel je odlično vozio i bio jedan od retkih vozača koji su uspešno završili trku strategijom jednog zaustavljanja. Kada se Norris zaustavio u boksu, odlučili smo se za agresivan izbor i ostali na stazi sa ciljem da preteknemo oba McLarena, što je i uspelo. Za Nica je pre trke dogovorena strategija predviđala takođe jedno zaustavljanje, ali smo je na vreme promenili, a Nico je sačuvao hladnokrvnost kada je nazadovao. Pred kraj, na mekim pneumaticima mogao je ponovo da napreduje zahvaljujući pronicljivom upravljanju.

Danas smo videli odličnu predstavu, kakvu u formuli 1 najviše volimo, sa mnogo akcija na stazi. Zadovoljni smo našim rezultatom u američkom delu sezone do sada i lepim zbirom bodova koje smo osvojili u zadnje dve trke. Takođe bih čestitao Lewisu Hamiltonu na njegovoj šestoj tituli svetskog prvaka. Posebno je inspirativno gledati kako on i njegov tim odaju utisak da je sve moguće, iako je ovaj sport izuzetno zahtevan za svakog koji u njemu učestvuje.

 

PROČITAJTE VIŠE