Izjava o trci za VN Velike BritanijeIzjava za medije.
15. jul 2019.

Tim Renault F1 je u trci za VN Velike Britanije u Silverstonu osvojio bodove sa oba bolida, jer je Daniel Ricciardo bio sedmi, a Nico Hülkenberg deseti.

Iako su Ricciardo i Hülkenberg trku završili na istim mestima kao što su je počeli, ovaj ishod nakon 52 kruga napete i trke pune obrta, bio je sve samo ne očigledan.

Ricciardo je u prvom krugu nazadovao za jedno mesto, a Hülkenberg je jedno dobio, pa su vozili zajedno u sredini terena. Ricciardo je prvi skrenuo u boks po srednje tvrde tvrde pneumatike, jer je imao strategiju dva zaustavljanja. Hülkenberg je tvrde pneumatike dobio krug kasnije, jer mu je određena strategija samo jednog zaustavljanja.

Intervencija sigurnosnog automobila u 19. krugu omogućila je Ricciardu da skrene u boks po tvrde pneumatike. Pošto je trka nastavljena Hülkenberg je zbog manjeg sudara sa Perezom izgubio jedno mesto, a Ricciardo sa svežim pneumaticima je uspeo da se suprotstavi rivalima ispred sebe.

Novi zaplet prvenstveno je značio da je Ricciardo bio u mogućnosti da se bori za šesto mesto koje mu je izmaklo nakon ulaska u cilj za manje od sekunde. Hülkenberg se boro za deseto mesto koje je osvojio u zadnjem krugu.

Daniel Ricciardo (AUS) Renault F1 Team RS19. British Grand Prix, Nedelja 14. juli 2019. Silverstone, Engleska.

Daniel Ricciardo (AUS) Renault F1 Team RS19.
British Grand Prix, Nedelja 14. juli 2019. Silverstone, Engleska.

• Nico Hülkenberg je trku počeo sa 10. startnog mesta na mekim pneumaticima (crvena ivica) koje je u 13. krugu zamenio kompletom novih tvrdih pneumatika (bela ivica).
• Daniel Ricciardo je trku počeo sa 7. startnog mesta na mekim pneumaticima, koje je u 12. krugu zamenio novim srednje mekim (žuta ivica), a u 20. krugu dobio je nove tvrde pneumatike.

Nico Hülkenberg, br. 27, 10. startno mesto, 10. mesto u trci

Današnja trka je bila težak posao i razočarani smo jer se nismo plasirali više od desetog mesta. Trka nam je nekako klizila iz ruku. Naša strategija je mogla biti uspešnija. Nakon intervencije sigurnosnog automobila neko me je udario i izgubio sam jedno mesto, a pred kraj trke morao sam za nekoliko sekundi uključiti način rada motora u hitnim slučajevima, zbog čega sam još više nazadovao. Bila je ovo jedna od onih nedelja kada se sve prepreke gomilaju i uzimaju svoj danak. Dobro je da smo opet sa oba bolida osvojili bodove, ali zajedno moramo analizirati neka pitanja, da bismo bili u boljoj poziciji za sledeću trku.

Daniel Ricciardo, br. 3, 7. startno mesto, 7. mesto u trci

Nakon svega mislim da je trka bila dobra. U početku, bio sam zadovoljan kako sam vozio trku, ali se Lando [Norris] uspeo probiti ispred mene. Opet sam ga pretekao ranijim zaustavljanjem u boksu, ali je zatim sigurnosni auto Carlosu [Sainzu] poklonio tako reći besplatno zaustavljanje u boksu, što je bilo prilično razočarenje. Bez obzira na taj peh, progonili smo ga sve do ciljne linije, iako zaista nije bilo moguće napasti ga i prestići. Dobar je osećaj ponovo biti u prvih deset, pogotovo nakon poslednje dve trke. Naša brzina u kratkom vremenu značajno je napredovala. Pre dve nedelje današnjim ishodom bili bismo veoma zadovoljni.

Cyril Abiteboul, generalni direktor Renault Sport Racing:

U celini možemo biti zadovoljni današnjom trkom, jer su oba vozača osvojili bodove. Ali znamo da smo mogli da se plasiramo još bolje. Prvo sa Danielom, da nije bilo intervencije sigurnosnog automobila, ali naša reakcija kada smo ga pozvali u boks bila je ispravna pošto smo prethodno ugrozili Norrisa. I drugo sa Nicom, koji je trku zaista vozio odlično, da su tvrdi pneumatici izdržali do cilja, da smo ga zaustavili ranije, jer su mu pneumatici popustili pre nego Danielu. On svakako zaslužuje veliku pohvalu za osvojen bod u veoma nemilosrdnim okolnostima. Međutim u celini gledano, bili smo na stazi koja je veoma naklonjena snazi motora, konkurentnijim, ipak još uvek postoje neke slabe tačke koje će biti predmet naše pažnje narednih nedelja.

Nico Hulkenberg (GER) Renault F1 Team RS19. British Grand Prix, Nedelja 14. juli 2019. Silverstone, Engleska.

Nico Hulkenberg (GER) Renault F1 Team RS19.
British Grand Prix, Nedelja 14. juli 2019. Silverstone, Engleska.

PROČITAJTE VIŠE
_____________________

Dodatna objašnjenja:
Renault Nissan Srbija
internet stranica: www.renault.rs