Početak proizvodnje Clia 5 u RevozuObjava za medije


Novo mesto, 3. jul 2019 – U prisustvu predsednika vlade Republike Slovenije Marjana Šarca, ministra za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravka Počivalška i brojnih gostiju, u Revozu je održan događaj povodom otvaranja početka proizvodnje Clia 5. Ovo je rezultat više od 90-milijonske investicije u projekat koji je u fabrici sproveden od nazivom BJA, a što je Revozu donelo dodatne proizvodne količine, nova znanja i tehnologije kao i nova radna mesta.

CLIO-6--0138-29219-Large

Clio je najveći Renaultov komercijalni uspeh, a takođe i veliki slovenački komercijalni uspeh, jer ga kupci već više od 20 godina svrstavaju na sam vrh najprodavanijih automobila u državi. Za Revoz Clio je takođe od ključnog značaja, jer je do sada u Novom Mestu proizvedeno već blizu 2 miliona vozila ovog modela, što predstavlja skoro polovinu od 4,4 miliona do sada proizvedenih vozila.

Značaj automobilske industrije je prepoznat i u slovenačkoj vladi koja je podržala investiciju direktnim finansijskim podsticajem za strana ulaganja u visini od 6 miliona evra. Među većim investicijama u okviru projekta bila je robotizacija pogona za zavarivanje i sastavljanje karoserija koji je time dostigao 75% nivo robotizacije, uvođenje novih tehnologija prerade lima i lakiranja što je zahtevalo prelaz na upotrebu određenih delova karoserije od aluminijuma umesto lima, nova linija »završetak montaže« i opsežna digitalizacija preko koje Revoz odlučno stupa na put fabrike budućnosti ili pametne fabrike.

Kaan Ozkan, predsednik uprave Revoza:

Revoz već više od 50 godina u saradnji sa Renaultom piše istoriju o uspehu automobilske industrije u Dolenjskom. Svesni smo svog značaja za slovenačku ekonomiju kao najveći izvoznik i kompanija sa 3,9 % udelom u BDP-u. Iako je konkurentnost naša prva briga, svesni smo i svoje odgovornosti da kompaniju sačuvamo i za generacije iza nas. Naš glavni adut su zaposleni i njima bih želeo prvo da se zahvalim u ovom važnom trenutku. Za njih pripremamo takođe posebnu proslavu 13. jula. Pored toga, želim da se zahvalim našim dobavljačima, partnerima, predstavnicima lokalne vlasti i naravno slovenačkoj vladi koja je podržala projekt i još jednom potvrdila da ceni ulogo Revoza i automobilske industrije u slovenačkoj ekonomiji.

_____________________

Više informacija:
Nevenka Bašek Zildžović
Nevenka.basek@renault.com
040 395 765

PROČITAJTE VIŠE