SIGNATECH ALPINE NA POBEDNIČKOM POSTOLJU U SPAU I PONOVNO VOĐSTVO U UKUPNOM PORETKU!


• Tim Signatech Alpine je sedmi put zaredom stao na pobedničko postolje u klasi LMP2 na svetskom prvenstvu u trkama izdržljivosti FIA WEC.
• Vozači André Negrão, Pierre Thiriet i Nicolas Lapierre savladali su apokaliptične uslove na stazi Spa-Francorchamps i tako osigurali treće mesto.
• Posada Alpine A470 sa brojem 36 ovim je zauzela sam vrh ukupnog poretka u klasi LMP2 pre poslednje trke ove sezone, 24 sata Le Mansa, koja će se održati 15. i 16. juna.

novosti-alpine-2019-05-10

Tim Signatech Alpine i ostale učesnike prvenstva Spa-Francorchamps u četvrtak su dočekali izuzetno loši i nestabilni vremenski uslovi.

Nakon prvog slobodnog treninga posvećenog podešavanjima, posadu Alpine A470 sa brojem 36 popodne je iznenadila kiša. Uprkos tome, fracuski tim je tokom poslednjeg treningu prikupio sve bitne informacije, nakon čega su André Negrão i Pierre Thiriet u kvalifikacijama osvojili peto mesto u klasi LMP2.

Trka je počela u subotu u 13.30 sati pod pretećim nebom. Prvi za volanom je bio André Negrão, koji je odmah napredovao za jedno mesto, ali već nakon drugog kruga počela je kiša.

Uslovi na stazi ubrzo su postali pakleni jer je počeo sneg, a temperatura se spustila na 1°C. Brazilac se zaustavio u boksu kako bi stavio Michelinove pneumatike za kišu, a zatim je tim prilagodio svoju strategiju nakon strelovito brzog dolivanja goriva koje je usledilo krajem prve intervencije sigurnosnog automobila.

Takmičari Alpine iskoristili su smirivanje vremena i tokom druge intervencije sigurnosnog automobila postavili glatke pneumatike. To je Andre Negrãou omogućilo da se nađe na čelu pre nego što ga je na početku trećeg sata trke zamenio Pierre Thiriet.

Francuski vozač je na suvoj stazi solidno odvozio dvostruku izmenu dobro kombinujući brzine i pouzdanost, ali Ho-Pin Tungu je uspeo da ga iznenadi neposredno pre ponovnog nevremena.

Preuzevši bolid, Nicolas Lapierre je bio u prilici da pritisne kineskog vozača. Kada je na Spa počeo da pada grad, vozač sa platinastim statusom zaustavio se u boks jedan krug pre rivala i tako ponovo preuzeo vođstvo.

Prednost koju je naglo stekao, iščezla je kada je na stazu ponovo izašao sigurnosni automobil. Najviše koristi od toga u zadnjem satu trke imao je Pastor Maldonado. Nakon još jedne pauze u trci, Nicolas Lapierre je nastavio svoju trostruku izmenu i u petnaestom minutu pre kraja našao se na trećem mestu, a vozači ispred njega trebali su još jednom da se zaustave u boksu.

Snažan pljusak i povremeno slaba vidljivost prisilili su rukovodstvo trke da crvenom zastavom prekinu trku 11 minuta pre planiranog kraja. Tako se posada Alpine A470 uprkos besprekornoj vožnji svojih vozača, naporima celog tima i odgovarajućom strategijom morala zadovoljiti trećim mestom. Ovaj već sedmi uzastopni plasman na postolje timu je obezbedio mesto na čelu ukupnog poretka.

Poslednja trka sezone, 24 sata Le Mansa, održaće se sredinom sledećeg meseca.

Philippe Sinault, šef tima Signatech-Alpine:

“ U svojih 29 godina koliko sam u ovom sportu nisam doživeo da tokom trke padne sneg! U ovim paklenim uslovima bilo je teško proceniti habanje i optimalno iskorišćenje pneumatika, tim pre što Michelinove pneumatike još ne poznajemo dovoljno. Uprkos tome dobro smo postupili jer smo nakon slabih kvalifikacija i strategijom ranijeg zaustavljanja preuzeli vođstvo u klasi LMP2 i ukupnom poretku. Vodili smo više od pola trke, vozači nisu napravili nikakve greške i tim je bio fantastičan sa daleko najbržim zaustavljanjem u boksu. Ipak sam pomalo razočaran zbog činjenice da nam se pobeda smešila da nije bilo zadnje dve intervencije sigurnosnog automobila… Ove intervencije umanjile su nam prednost. Jedan tim nije trebalo da se zaustavi u boksu, a drugom je nedostajalo vremena za vožnju njihovog vozača, čiji je srebrni status na znak crvene zastave postao beznačajan. Tim je zaslužio više, ali ipak je najvažnije to što smo ostvarili glavni cilj. U Le Mans idemo na vrhu ukupnog poretka timova i vozača. Uvek smo tvrdili da će prvenstvo odlučiti trka 24 sata Le Mansa i jedva čekamo da stignemo tamo!”

Nicolas Lapierre:

“Postigli smo ono najvažnije jer smo hteli da sačuvamo vođstvo u ukupnom poretku vozača i da to postignemo u poretku timova. Takođe smo upoznali rad pneumatika Michelin u svim uslovima. Ipak smo pomalo razočarani jer su vozači ispred nas još jednom trebali da se zaustave u boksu pre kraja trke. Ceo tim je izuzetno uradio strateški posao, bez i jednog pogrešnog koraka. Pobeda u ovoj trci trebalo je da bude naša da nije bila prekinuta crvenom zastavom. Ali sada već razmišljamo o Le Mansu, gde ćemo otići opušteniji i samopouzdaniji.”

André Negrão:

“Trka je bila prilično zahtevna zbog nestalnih vremenskih uslova koji su se menjali od snega i kiše do sunčanih perioda. Bilo je mnogo dobrih i loših strana, ali nismo napravili nikakve greške. Svi smo veoma dobro radili i do samog kraja borili se za naslov prvaka. Veoma sam zadovoljan našim nastupom i plasmanom, mada bi oni bili mnogo bolji da nije bilo crvene zastave. Automobilski sport je ponekad nepredvidiv. Sad je vreme da se fokusiramo na Le Mans!”

Pierre Thiriet:

“Veoma sam zadovoljan, jer sam uživao tokom svoje dvostruke izmene. Bio sam samouveren i bolid je bio brz. Kao tim dobro smo obavili svoj posao, posebno što se tiče strategije i zaustavljanja u boksu. Naši rizici su se isplatili, a moje timske kolege uspeli su u veoma teškim uslovima iz bolida izvući ono najbolje. Zaslužili smo bolje rangiranje, smatramo da je trka imala mnogo dobrih strana, a ispred nas je bio samo jedan tim koji je dobio bodove za prvenstvo. Za Le Mansu ćemo se vrhunski pripremiti i ići na sve ili ništa.”

PROČITAJTE VIŠE