Signatech Alpine u Šangaju na pobedničkom postolju – već peti put zaredom

  • Vozači Nicolas Lapierre, André Negrão i Pierre Thiriet nakon trke 6 sati Šangaja već peti put zaredom stali su na pobedničko postolje.
  • Nakon završetka trke u Kini prekidane zbog loših vremenskih uslova, tim Signatech Alpine Matmut je u ukupnom poretku klase LMP2 za svetski šampionat izdržljivosti (FIA WEC) na drugom mestu.
  • Zimski odmor tim će iskoristiti za pripreme kako bi mogao da se vrati na vrh ukupnog poretka u sledećoj trci 1000 milja Sebringa koja će se održati 15. marta 2019. na Floridi.
2018 – 6 sati WEC Šangaja

2018 – 6 sati WEC Šangaja

Uprkos tehničkim poteškoćama na letu iz Pariza u Šangaj, neočekivanom zaustavljanju u Sibiru i uz pomoć nekih takmičara iz svetskog šampionata izdržljivosti FIA, svi članovi tima Signatech Alpine sa kašnjenjem od nekoliko dana ipak su stigli na vreme za trku u Šangaju.

Nebo iznad međunarodnog trkališta u Šangaju je bilo veoma ćudljivo, ali francuski tim je bio odmah u odličnoj formi. U petak su testirali nekoliko konfiguracija aerodinamike i dve vrste pneumatika za kišu, a sledećeg dana je začudo opet zasijalo sunce.

Zahvaljujući intenzivnom radu tima u tri slobodna treninga, Nicolas Lapierre je postigao najbolje vreme u klasi LMP2. Međutim, posada Alpine A470 sa brojem 36 je morala u kvalifikacijama da se zadovolji četvrtim mestom, jer se Pierre Thiriet tokom privikavanja, u to vreme na suvu stazu u Šangaju, malo preračunao.

U nedelju Šangaj su zahvatili jaki pljuskovi. Trka je počela izlaskom sigurnosnog automobila i nakon samo 15 minuta bila je prekinuta. Nicolas Lapierre i njegovi rivali morali su da čekaju ceo sat pre nastavka trke. Francuz se probio na treće mesto pre nego što su ga zatekli pakleni uslovi, zbog kojih je trka ponovo prekinuta.

Trka je još jednom nastavljena izlaskom sigurnosnog automobila koji je na stazi ostao duže nego što je predviđeno, jer je nekoliko vozača izgubilo kontrolu nad bolidima koji su zaplivali na sloju vode koja se sakupila na startno-ciljnom ravnom delu staze. Ovo vreme tim je iskoristio za prilagođavanje svoje strategije vremenskim uslovima.

Napori tima su se isplatili jer je Nicolas Lapierre napredovao na drugo mesto, a zatim je volan preuzeo André Negrão. Brazilca je u svojoj prvoj izmeni dočekala još jedna intervencija sigurnosnog automobila i ponovo kiša, a nešto pre isteka petog sata bolid je preuzeo Pierre Thiriet.

Vozači su izmene za volanom obavljali u teškim vremenskim uslovima i pri naglo smanjenoj vidljivosti. Od sebe su dali sve što su mogli. Pierre Thiriet je došao na četvrto mesto, u završetku trke obišao rizične opasnosti i sa Alpine A470 kroz ciljnu liniju prošao na trećem mestu.

Philippe Sinault, vođa tima Signatech-Alpine:

Trka je bila izuzetno teška, kao za nerve tako i za taktiku. Nicolas ju je dobro započeo, ali je ona bila ubrzo prekinuta po prvi put. Da bismo bili spremni za eventualno završno zaustavljanje, našu strategiju smo prilagodili, jer je došlo do blagog poboljšanja vremena. Kada je kiša počela da slabi, pritisak u pneumaticima odigrao je važnu ulogu i André je mogao da drži korak sa njima, nakon čega je Pierre dao sve od sebe, kada je ovladao situacijom na stazi. Pierre je još jednom seo u bolid pre kraja trke da ispuni minimalnu kvotu vožnje i timu obezbedio zasluženo treće mesto. Peto rangiranje na pobedničko postolje zaredom je zadovoljavajuće. Znali smo da će trka u Šangaju biti teška, jer su naši glavni konkurenti vozili na domaćem terenu. Sada za 10 bodova zaostajemo za vodećim timom, ali je do kraja prvenstva ima još vremena i dve trke za povećanje bodova. Još uvek smo u igri i na kraju biće važan svaki bod!

Nicolas Lapierre:

Zbog vremenskih uslova trka je bila veoma teška. U strategiji smo morali da igramo na sreću i taj posao smo dobro obavili. Moj ritam je bio malo spor oko sredine trke, ali bolid je bio dovoljno brz i morali smo da uložimo velike napore kako bismo na kraju stigli na treće mesto. Sad ćemo zimski odmor iskoristiti što bolje, da bismo se nakon toga vratili na vrh ukupnog poretka.

André Negrão:

Mislim da smo, uprkos mnogim prekidima trke, danas postigli najbolje rangiranje koje je bilo moguće. Bilo je teško pronaći pravi ritam i zadržati ga. Na prelazne pneumatike sam prešao upravo kada je staza počela polako da se suši, ali onda se kiša ponovo pojačala, zato sam radije vozio opreznije da ne bih rizikovao dobar broj dragocenih bodova. Sve nas sada čeka sledeća godina i borićemo se sve do trke 24 sata Le Mansa!

Pierre Thiriet:

Bilo je veoma stresno za volanom kada su vremenski uslovi na stazi bili loši, a vidljivost slaba! Verujem da smo dobro radili, jer smo se uspešno izborili sa mnogim zamkama u trci. Iako ćemo na trku u Sebring ići kao drugoplasirani u ukupnom poretku, možemo biti ponosni na posao koji smo obavili ove nedelje. Tim nije napravio nikakve greške u strategiji ili zaustavljanju u boksu. Ishod je pozitivan i u Sebringu ćemo pokazati najviše što možemo.

2018 – 6 sati WEC Šangaja

2018 – 6 sati WEC Šangaja

PROČITAJTE VIŠE