Grupa Renault na prvom pametnom ostrvu u Francuskoj na Belle-île-en-Mer

  • Grupa Renault, Morbihan Energie, Les Cars Bleus i Enedis su udružile snage i osmislile FlexMob’île, inovativni program koji ima za cilj da doprinese energetskoj tranziciji na francuskom ostrvu Belle-Île-en-Mer.
  • Program kreira pametni električni ekosistem koji se zasniva na tri osnovne aktivnosti: deljenju električnih vozila, stacionarnom skladištenju električne energije iz solarne energije i pametnom punjenju.
  • FlexMob’île je nastavak projekta kojim Grupa Renault razvija koncept pametnih ostrva koji je pokrenula na portugalskom ostrvu Porto Santo.
2018 - Renault Zoe in Porto Santo

2018 – Renault Zoe in Porto Santo

Grupa Renault, jedan od ključnih aktera na području razvoja električnih ekosistema, je u saradnji sa zajednicom opština Belle-Île-en-Mer, kompanijama Morbihan Energies, Les Cars Bleus i Enedis razvila zajednički projekat pod nazivom FlexMob’île. Cilj ovog pametnog električnog ekosistema je da se olakša prenos energije na francuskom ostrvu Belle-Île-en-Mer koje se nalazi uz južnu obalu Bretanje. Ova nova inicijativa je nastavak inovativnog programa Smart Fossil Free Island (pametno ostrvo bez korišćenja fosilnih goriva) koji se sprovodi od februara ove godine na portugalskom ostrvu Porto Santo u arhipelagu Madeira.

U sledeće dve godine Grupa Renault i njeni partneri iz javnog i privatnog sektora razvijaće pametni električni ekosistem koji je osmišljen tako da smanji emisiju ugljenika na ostrvu i poveća njegovu energetsku nezavisnost.

Radujemo se što imamo priliku da sarađujemo sa zajednicom opština Belle-Île-en-Mer i kompanijama Morbihan Energie, Les Cars Bleus i Enedis u razvoju ovog projekta koji je novina u Francuskoj. Naš cilj je isti kao na ostrvu Porto Santo: kreiranje i implementacija globalnih rešenja koja ispunjavaju lokalne potrebe upotrebom proverenih i naprednih tehnologija. Sistem razvijen na ostrvu Belle-Île-en-Mer moći će da se prenese i na druga ostrva, ali i na gradove i prigradska područja.

, rekao je Gilles Normand, direktor za električna vozila Grupe Renault.

Frédéric Le Gars, predsedavajući zajednice opština Belle-Île-en-Mer je dodao:

Kada mi je predsednik uprave Morbihan Energies Jo Brohan predstavio ovaj projekat, shvatio sam da ćemo se zajedno sa Grupom Renault naći u središtu inovacija za izgradnju novog ekosistema za održivu mobilnost.

PROČITAJTE VIŠE