Renault-Nissan-Mitsubishi i Google udružuju snage u razvoju info-zabavnog sistema nove generacije

Renault-Nissan-Mitsubishi i Google udružuju snage u razvoju info-zabavnog sistema nove generacije

  • Renault-Nissan-Mitsubishi, vodeća alijansa proizvođača automobila na svetu potpisala je globalni višegodišnji partnerski sporazum sa Googlom o saradnji u opremanju vozila Renault, Nissan i Mitsubishi inteligentnim info-zabavnim sistemima.
  • Alijansa će koristiti Android, najrašireniji operativni sistem na svetu, da bi svojim kupcima mogla da ponudi novi sklop usluga, među kojima će biti i Google Maps, Google Assistant i Google Play Store.
  • Ove usluge će se kombinovati sa funkcijama ažuriranja i dijagnostike vozila na daljinu sistema Alliance Intelligent Cloud.
Renault-Nissan-Mitsubishi i Google udružuju snage u razvoju info-zabavnog sistema nove generacije

Renault-Nissan-Mitsubishi i Google udružuju snage u razvoju info-zabavnog sistema nove generacije

Pariz, Jokohama, Tokio – Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi i Google su danas objavile tehnološko partnerstvo u okviru koga će vozila Alijanse biti opremljena operativnim sistemom Android. Ovo će omogućiti pružanje pametnih usluga info-zabavnog sistema i aplikacija namenjenih korisnicima u više modela i marki, a koje će biti dostupne od 2021.godine.

U okviru ovog tehnološkog partnerstva, vozila proizvođača Alijanse će na brojnim tržištima koristiti Android, najrašireniji operativni sistem na svetu, i omogućiti detaljnu navigaciju putem aplikacije Google Maps, pristup prodavnici Google Play Store sa velikim izborom aplikacija za upotrebu u automobilu, a putem sistema Google Assistant korisnici će moći da odgovaraju na pozive i poruke, prate medije, pronalaze informacije i glasovnim komandama upravljaju funkcijama vozila.

Proizvođači Alijanse, koji su prošle godine prodali 10,6 miliona vozila na 200 tržišta, ugradiće Googleove aplikacije i usluge u svoje info-zabavne sisteme i sisteme u oblaku kako bi poboljšali korisničko iskustvo kupaca vozila Renault, Nissan i Mitsubishi Motors. Iako će platformu Android upotrebljavati veliki broj vozila Alijanse, svaka marka će imati mogućnost da kreira svoj jedinstven korisnički interfejs i svoje sopstvene funkcije uz one koje nudi zajednička platforma.

Ovo partnerstvo u oblasti info-zabave je deo nastojanja Alijanse da što više vozila opremi uslugama za povezivanje i uslugama u oblaku, kako je predviđeno srednjoročnim planom Alijanse »Alliance 2022«. Današnja objava, koja se poklapa sa prvom godišnjicom donošenja srednjoročnog plana, simbolizuje usmerenost Alijanse na tehnologije nove generacije. Prema ovom planu, Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi ima za cilj povećanje ukupne prodaje do 2022. godine na više od 14 miliona vozila godišnje.

Plan uključuje i predstavljanje 12 novih električnih vozila bez emisija, nove tehnologije za autonomnu vožnju i uspostavljanje usluga u oblaku Alliance Intelligent Cloud, koje je već u toku.

Alliance Intelligent Cloud će pružiti info-zabavnim sistemima nove generacije sigurnu povezanost jer će ponuditi platformu za integraciju upravljanja podacima, uređaje za info-zabavne sisteme, a olakšaće ažuriranje i dijagnostiku na daljinu vozilima svih proizvođača Alijanse.

Kombinovanjem najnovijih tehnologija Alijanse i Googla, vozila proizvođača Alijanse će biti opremljena jednim od najinteligentnijih info-zabavnih sistema na tržištu.

Vozači i putnici će moći da iskoriste sve mogućnosti koje im nude Google i Android da bi pristupili sistemu koji sadrži na hiljade postojećih aplikacija i sve veći broj novih aplikacija. Ova integracija u kombinaciji sa obimnim znanjem i dinamičnom zajednicom programera će omogućiti i jednostavan pristup omiljenim aplikacijama iz vozila. Sistem će biti kompatibilan i sa uređajima koji koriste druge operativne sisteme, kao što je Apple iOS.

Hadi Zablit, direktor Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi za Business Development izjavio je:

Naše partnerstvo sa Googlom će kupcima naših vozila obezbediti bogato korisničko iskustvo koje im je sada dostupno samo van vozila ili samo u ograničenoj meri, povezivanjem Android uređaja sa vozilom sa odgovarajućom podrškom. Pored toga, da bismo ponudili najčešće korišćenje funkcije i usluge Googla – Google Maps, Google Assistant i Google Play – našim kupcima ćemo ponuditi jedinstveno iskustvo besprekorne povezanosti u našim vozilima i van njih.

Kal Mos, direktor za povezivanje vozila Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi je dodao:

Integracijom platforme Android u naše info-zabavne sisteme, našim vozilima dodajemo novi nivo inteligencije. U budućnosti bi Google Assistant, koji upotrebljava Googlovu vrhunsku tehnologiju veštačke inteligencije (AI), mogao postati glavni način za komunikaciju korisnika sa njihovim vozilima – potpuno bez upotrebe ruku. Sa Google Maps i Google Assistant koji će biti ugrađeni u Alijansine info-zabavne sisteme, naši kupci će imati na raspolaganju najnaprednije aplikacije zasnovane na veštačkoj inteligenciji. Pristup prodavnici Google Play Store će omogućiti našim kupcima da uživaju u otvorenom i sigurnom sistemu Android aplikacija posebno osmišljenim za vozila .

Hiroshi Lockheimer, direktor za platforme i sisteme u Googlu izjavio je:

Google i Renault-Nissan-Mitsubishi imaju istu viziju pružanja inteligentnog, sigurnog i integrisanog iskustva u vozilu. Ponuđene aplikacije i usluge su poznate, povezane i mogu da se nadograde. Veoma se radujemo partnerstvu sa Alijansom Renault-Nissan-Mitsubishi koja će nam omogućiti da aplikacije Google Assistant, Google Maps i mnoge druge putem prodavnice Play Store i operativnog sistema Android dovedemo do vozača i putnika širom sveta.

PROČITAJTE VIŠE