Letnje gume: dočekajte proleće i leto spremni!

renault-logo

U jesen nas pad temperature i zakonske odredbe prisiljavaju da letnje gume na svom automobilu zamenimo zimskim. A kad otopli često zaboravimo na gume i vozimo se na neodgovarajućim ili čak istrošenim gumama. U nastavku pročitajte kako redovnom zamenom guma i upotrebom letnjih guma u toplim mesecima možete zagarantovati sigurnost sebi i svojim putnicima.

Zimske i letne gume međusobno se razlikuju s obzirom na tvrdoću materijala i profil. Odaberite gume koje odgovaraju toplijim vremenskim uslovima i garantuju odlične vozne osobine kao i sigurnost na putu.

Razlika između zimskih i letnih guma

Zimske gume su namenjene za hladne dana, kad se temperature spuštaju ispod 10 °C. Zimske gume ostaju meke i pri nižim temperaturama, dok se letnje gume pri tako niskim temperaturama stvrdnu i tako smanjuju prijanjanje na putu. Zimske gume takođe imaju posebno oblikovan i dubok profil koji osigurava dobro prijanjanje i na snegu i na bljuzgavici.

S druge strane, letne gume garantuju optimalno prijanjanje u toplijim mesecima kad su temperature veće od 7 °C. Izrađene su od tvrđe gume koja omekša pri višim temperaturama vazduha i asfalta. Sistem gume i poseban uzorak profila garantuju preciznost i sigurnost na putu. Mekša guma odlikuje se i bržim reakcijama, boljom upravljivošću u zavojima i boljim performansama pri kočenju. Letnje gume nemaju toliko rezova, što omogućava veću kontaktnu površinu s putem i vrhunsko prijanjanje. Jedinstven uzorak profila pomaže da se odstrani višak vode i sprečava akvaplaning, odnosno klizanje po vodenoj površini. Zato se letne gume u kišnim uslovima ponašaju bolje od zimskih guma.

Pet razloga zašto odabrati letnje gume

1. Letnje gume osmišljene su posebno za optimalno prijanjanje u toplijim vremenskim uslovima jer guma ostane meka čak i pri višim temperaturama.
2. Letnje gume garantuju brže reakcije jer je upravljanje vozilom brže i preciznije, posebno u oštrim krivinama. Istovremeno garantuju efikasnije kočenje i kraći zaustavni put.
3. Meka guma vam svojom popustljivošću olakšava vožnju u krivinama i zaobilaženju prepreka na putu.
4. Poseban uzorak profila omogućava bolje prijanjanje za putu u mokrim uslovima i oodvođenje viška vode, čime sprečava akvaplaning.
5. Niži profil letnjih guma garantuje bolju stabilnost i pouzdanost na putu.

Uštedite vreme i poverite svoje vozilo stručnjacima u ovlašćenim Renault servisima. Zakažite uslugu zamene guma već danas!

PROČITAJTE VIŠE