Novi SCENIC je dvadeseti Renaultov automobil sa osvojenih pet zvezdica na Euro NCAP testu sigurnosti

Novi Renault SCENIC je osvojio pet zvezdica na ispitivanju sigurnosti koje sprovodi nezavisna organizacija Euro NCAP.

SCENIC je dvadeseti Renaultov model koji je osvojio pet zvezdica na EuroNCAP-ovim ispitivanjima i dokaz je Renaultove predanosti rešavanju pitanja sigurnosti koja traje već više od 15 godina.

Renault SCENIC se iz gomile izdvaja brojnim naprednim tehnologijama, uključujući sistem aktivnog kočenja u nuždi sa otkrivanjem pešaka u serijskoj opremi, koje je po prvi put deo opreme vozila u segmentu.

 

Ovaj rezultat je dokaz Renaultove predanosti sigurnosti, posebno u razvoju novog Scenica, čija prodaja u Srbiji počinje krajem godine 2016. SCENIC je opremljen naprednim tehnologijama koje su mu omogućile da Euro NCAP-ovo ispitivanje, koje se od ove godine sprovodi prema novim pravilima, prođe sa najboljim ocenama. Novi SCENIC se izdvaja sa ostvarenih 90 % u području zaštite odraslih putnika, 82 % u području zaštite dece i 67 % u području zaštite pešaka.

 

Najviši nivo pasivne sigurnosti

U pogledu pasivne sigurnosti – konstrukcije i opreme koje putnike štite u slučaju sudara – novi SCENIC nudi vrhunsku zaštitu.

Konstrukciju novog Scenica čine ojačani čelični pragovi, bočne grede, subovi vetrobranskog stakla i nosači. To pomaže zaštititi života putnika u sigurnosnoj ćeliji. Neke od upotrebljenih vrsta čelika posebno su elastične pa svaki njihov kvadratni milimetar može da podnese 120 kg pritiska. Uz to se izvan putničkog prostora nalaze čelične zone gužvanja koje upijaju silu udarca i čuvaju živote putnika unutar sigurnosne ćelije.

Novi SCENIC opremljen je i sa dve vazdušne zavese koje obuhvataju prednji i zadnji red sedišta i sa dva vazdušna jastuka u visini grudi napred. Dva vazdušna jastuka u visini grudi nove generacije odlikuju se tehnologijom prilagodljivog naduvavanja. Na osnovu podataka koje dobija od senzora vazdušni jastuk se naduvava u skladu sa telesnom konstitucijom vozača odnosno suvozača.

 

Tehnologije kojima je opremljen novi SCENIC vožnju čine sigurnom i opuštenom.

Novi SCENIC opremljen je opremom i inovativnim sistemima preuzetim iz viših segmenata. Jedini je automobil u C-segmentu monovolumena serijski opremljen sistemom kočenja u nuždi sa otkrivanjem pešaka. Kako bi umirio vozača i upozorio ga na potencijalne opasnosti, novi SCENIC opremljen je:

– head-up ekranom u boji
– sistemom za parkiranje slobodnih ruku (Easy Park Assist)
– sistemom upozorenja na nenamerno skretanje iz traka
– sistemom zadržavanja vozila u saobraćajnoj traci (LKA)
– automatskim regulatorom brzine
– otkrivanjem umora vozača sa praćenjem putanje
– sistemom za kočenje u nuždi (AEBS) sa otkrivanjem pešaka

 

Ostali Renaultovi modeli sa osvojenih pet zvezdica na Euro NCAP testovima

 1. novi Renault SCENIC
  2015. Mégane, Talisman, Kadjar, Espace
  2013. Captur, Zoé
  2012. Clio
  2009. Mégane, Grand Scénic
  2008. Mégane, Koléos
  2007. Laguna
  2005. Clio
  2004. Modus, Mégane CC
  2003. Scénic, Espace
  2002. Vel Satis, Mégane
  2001. Laguna

ZA VIŠE INFORMACIJA:

Ivana MITROVIĆ

+381 63 671 777

ivana.mitrovic@renault.com