CLIO R.S.16: novi konceptni automobil demonstracija je Renault Sport mogućnosti

Obaveštenje za medije

27. maj 2016.

CLIO R.S.16: novi konceptni automobil demonstracija je Renault Sport mogućnosti

 

  • Konceptni automobil obeležava 40. godišnjicu Renault Sporta i povratak u Formulu 1
  • Clio R.S.16 preuzima najsnažniji motor u Renault ponudi i boje bolida Formule 1 R.S.16.
  • Clio R.S.16 predstaviće se na legendarnoj stazi Formule 1 u Monaku

 

Monte Carlo – legendarna staza Formule 1 – poprište je prvog predstavljanja novog konceptnog automobila koji će stazom provesti Kevin Magnussen, vozač tima Renault Sport Formula One Team. Renault Sport odabrao je Monako kako bi pokazao spremnost Clia R.S.16 za staze i za obične puteve.

 

Razvijen u rekordno kratkom roku

„Naš cilj je bio da proizvedemo konceptni automobil zaista fantastičnih performansi”, izjavio je Patrice Ratti, glavni direktor sektora Renault Sport Cars i voditelj projekta koji je posebno nadahnuo stručnjake u ekipi zaduženoj za razvoj. „Na papiru je proizvodnja Clia R.S. pokretanog našim najsnažnijim motorom – 2-litarskim motorom najveće snage 275 KS i obrtnog momenta od 360 Nm – bila je vrlo privlačna ideja, ali morali smo da se uverimo da je i izvodljiva.

Zahvaljujući novim radnim procesima koji su uključivali timove iz sveta automobilističkih sportova i  automobila za put, razdoblje inkubacije najbržeg Renault Sport putničkog  automobila  u istoriji trajalo je samo pet meseci.

 

Niz tehničkih izazova

Pronaći idealan način za smeštaj motora, menjača i rashladnog sistema Méganea R.S. 275 Trophy-R bio je ogroman izazov. Izduvni sistem takođe je izmenjen kako bi se iskoristio potencijal motora, a vešanje je poboljšano kako bi odgovaralo fantastičnim performansama ovog automobila. Posebna pažnja posvećena je zvuku automobila pa smo odabrali Akrapovičev izduvni  sistem sa dvostrukim cevima.

                                                                                        

Dizajn u službi performansi

Ekipe zadužene za dizajn i razvoj uspešno su svladale ograničenja koja je nametnuo projekat Clio R.S.16 (karoserija proširena za 60 mm, 19-inčni naplatci i poboljšanje hlađenja motora) što je automobilu donelo agresivan, sportski stav. Taj  stav je dodatno istaknut LED svetlosnim potpisom R.S. VISION dizajna zastavice sa  jedinstvenom tehnologijom više reflektora.

 

Renault Sportova tradicionalna žuta boja Sirius kombinovana je sa sjajnim crnim detaljima u znak počasti F1 bolidima tima Renault Sport Formula One Team.

 

Nakon današnjeg prvog izlaska na ulicama Monaka sledeće službeno predstavljanje javnosti biće na Festivalu brzine u Goodwoodu u Engleskoj od 23. do 25. juna

 

 

Tehničke specifikacije

MOTOR
Vrsta F4R M 874
Obim (cm3) 1998
Broj cilindara / ventila 4/16
Kompresijski odnos 8,6.: 1
Najveća snaga kW (KS) EEC 201 (275)
pri 5500 o/min
Najveći obrtni moment Nm 360
pri 3000 do 5000 o/min
Tip ubrizgavanja Višetočkovno
Vrsta goriva preporučena upotreba super bezolovnog benzina
MENJAČ
Vrsta PK4 ručni
Broj stepena prenosa 6
Brzina u km/h pri 1000 o/min u 1. stepen prenosa 9,2
u 2. stepenu prenosa 14,52
u 3. stupenu prenosa 20,39
u 4. stupenu prenosa 27,55
u 5. stepenu prenosa 34,66
u 6. stepenu prenosa 41,96