Renault je najavio povratak u Formulu 1 sledeće sezone

• Carlos Ghosn objavio je Renaultovu odluku da se sledeće sezone vrati u Formulu 1 sa svojim timom

• Renault, je 12 puta bio konstruktorski prvak sa gotovo 40 godina iskustva u tom sportu, jedan je od najprepoznatljivijih učesnika Formule 1 i želi da ima aktivnu ulogu u daljem razvoju sporta.

• Platforma Formule 1 je za pokazivanje tehnologije i omogućava brži razvoj Renaultovih inovacija i sportskih automobila.

 

Nakon što je u septembru objavljeno da je sa Lotusom potpisano pismo namere, ekipe u Renaultu nastavile su da razmišljaju o povratku u Formulu 1. Posebna pažnja je posvećena oceni finansijski održivog uspešnog sarađivanja sa svojim timom od 2016.

 F1_2016

Pred Renaultom su bile dve mogućnosti: vratiti se sa stopostotnom predanošću ili napustiti sport. Nakon detaljne analize odlučio sam da će se od 2016. Renault ponovno takmičiti u Formuli 1. Poslednji podaci koje smo dobili od glavnih učesnika Formule 1 dali su nam samopouzdanje da se uhvatimo u koštac s tim izazovom. Naš cilj je da pobeđujemo, iako će nam za to možda trebati vremena”, rekao je Carlos Ghosn, predsednik i glavni direktor Renaulta.

Renault će kao fabrički tim moći u potpunosti da iskoristi svoje pobede. Status dobavljača motora imao je smisla, ali imao je i svoja ograničenja. Ostvareni dobitak u imidžu i novcu na investicije uslovljene novim tehničkim pravilima za motore bio je vrlo mali.

Nastavljamo sa radom na konačnim odredbama ugovora kako bismo završili preuzimanje tima Lotus F1 Team u najkraćem mogućem roku. Temeljni ugovori su potpisani 3. decembra 2015. Lotus F1 Team ističe se kao najbolji mogući partner. Renault i Lotus F1 poznaju se već 15 godina i zajedno su osvojili svetsko prvenstvo u plasmanu vozača i konstruktora 2005. i 2006.

Renault bez prekida u Formuli 1 sarađuje gotovo 40 godina. Godine 1977. je doživela revoluciju uvođenjem turbopunjača, tehnologije koju su uskoro počele da primenjuju svi timovi. Renault je ukupno učestvovao u više od 600 trka, ostvario 168 pobeda i osvojio 12 konstruktorskih i 11 vozačkih naslova prvaka.

Renaultova odluka da nastavi saradnju u Formuli 1 potvrda je da automobilizam smatra važnim delom imidža marke. Formula 1 je najveći simbol strasti prema automobilima. Strast definiše Renault, čemu svedoči i slogan „Passion for Life” (engl. Strast za životom). Osim što privlači brojne kupce, Formula 1 je veliki motivator zaposlenima. Kao vrhunac automobilističkog sporta, Formula 1 zahteva tehnološku i operativnu izuzetnost. Prvenstvo služi kao demonstrator tehnološke izuzetnosti koju Renault ugrađuje u svoje proizvode, na radost i korist kupaca.

Formula 1 Renaultu predstavlja način ubrzavanja razvoja i omogućava mu da ostane pionir tehnološkog napretka koji taj sport donosi. Istovremeno omogućava Renaultu da sagradi mostove između naprednih tehnologija upotrijebljenih u svetskom prvenstvu i primene u ličnim automobilima, posebno u područiju električnih i hibridnih vozila. U skladu sa svojom predanošću Formuli 1, Renault će razvijati ponudu automobila odeljenja R.S. To podrazumeva aktivno učestvovanje na svim kontinentima i u još više segmenata sa automobilima koji ispunjavaju potrebe različitih tržišta.

Formula 1 služi za povećavanje prepoznatljivosti marke Renault i njenog imidža na svim tržištima širom sveta. Formula 1 jedan je od medijski najpraćenijih sportova širom sveta i prati se na pet kontinenata, posebno na rastućim tržištima. Godišnje privlači više od 450 miliona televizijskih gledaoca i ima ogroman potencijal za rast zahvaljujući novim tehnologijama, društvenim mrežama, videoigricama. itd., koje tek treba iskoristiti.

U januaru ćemo pružiti detaljnije informacije o Renaultovom programu učestvovanja u Formuli 1, pre početka sezone u martu.