Renault predstavlja novi Talisman Grandtour

Renault je predstavio novi Talisman Grandtour kojim će uz limuzinu predstavljenu 6. jula obogatiti svoju ponudu.
Novi veliki karavan odlikuje se istom tehnološkom opremom kao limuzina, uz veću sposobnost prevoza tereta:
  • samopouzdan dizajn elegantnog profila i dinamičnih proporcija u skladu sa smernicama koje automobilima tog segmenta daju prestižan status,
  • užitak u vožnji bez konkurencije zahvaljujući kombinaciji šasije 4Control i prilagodljivom vešanju, uz tehnologiju Multi-Sense koja omogućava potpuno prilagođavanje voznih osobina prema raspoloženju vozača
  • velikodušna ponuda prostora u unutrašnjosti i udobnost bez premca, sa prednjim sedištima opremljenim funkcijom provetravanja,
  • obim prtljažnika od gotovo 1700 dm3 (prema normi VDA)
  • multimedijalni tablet R-Link 2, audio sistem BOSE® Surround Sound kao i bogata ponuda sistema za pomoć u vožnji i opreme koja će zagarantovati veću udobnost

Prodaja Renaulta Talisman Grandtour u Evropi počinje u prvoj polovini 2016.

MEDIA SELECTION

 1. Talisman Grandtour: Renaultov novi veliki karavan
Nakon predstavljanja verzije limuzine Talismana 6. jula, Renault je javnosti danas predstavio i novi Talisman Grandtour.
Godišnje se u Evropi proda više od milion vozila segmenta D (limuzina i karavana ukupno), od čega 54 % prodaje čine karavani.
Novi Renault Talisman Grandtour preuzima sve odlike verzije limuzine, ali uz dodatak prefinjenih linija i praktičnosti karavana.

1.1 Uzbudljiv dizajn
Dimenzije Talismana Grandtour identične su onima limuzine (dužina: 4,86 metara / širina: 1,87 metara / visina: 1,46 metara / međuosovinski razmak: 2,81 metara), uz iste dinamične proporcije, elegantan profil i povišene bokove.
Krovni nosači od poliranog aluminijuma ističu liniju krova produženu krovnim spojlerom. C-stub i bočni prozori hromiranih okvira pridonose doživljaju prefinjenosti i elegancije. Linija zadnjeg prozora koja se spušta prema zadnjem kraju donosi dašak dinamičnosti bez zadiranja u prtljažni prostor.
1.2 Jednostavan za utovarivanje
Zahvaljujući motoriziranom poklopcu prtljažnika – koji se otvara jednostavnim pomeranjem stopala ispod zadnjeg branika – prtljažnik se odlikuje mogućnošću otvaranja i zatvaranja bez upotrebe ruku kako bi se olakšalo utovarivanje.
Talisman Grandtour nudi 572 dm3 obima prtljažnog prostora do plafona uz najveću utovarnu dužinu od 1116 mm. Sa preklopljenim zadnjim sedištima dužina se proteže do 2010 mm, što rezultira obimom od gotovo 1700 dm3 (VDA).

1.3 Tajna udobnosti: prostrana unutrašnjost i raskošna udobna sedišta
Osmišljen u skladu sa potrebama vozača i putnika, Renault Talisman Grandtour je – baš poput karavana – predvodnik klase u pogledu ponude prostora u unutrašnjosti. Verzija Grandtour nudi dodatnih 30 mm prostora za glavu putnika pozadi, ukupno čak 886 mm.
• Prostor za glave napred: 902 mm
• Prostor za glavu pozadi: 886 mm
• Širina u visini laktova napred, 1512 mm
• Prostor za kolena pozadi: 262 mm
• Više od 25 l obima pretinaca u unutrašnjosti

Udobna prednja sedišta najbolja su u segmentu:
• nameštanje u 10 smerova (od čega se osam namešta električnim putem) i sedište koje se može pomerati napred-nazad do čak 60 mm (samo u opremi Initiale Paris),
• podešavanje naslona u lumbalnom delu u četiri smera (po visini/dubini),
• funkcija masaže sa odabirom načina rada i intenziteta (dva programa / pet nivoa intenziteta),
• nasloni za glavu podesivi u šest smerova, poput onih u prvoj klasi aviona
• grejana sedišta i nasloni,
• memorisanje postavki za šest korisničkih profila.

Sedišta se odlikuju novim tehnologijama:
• Ugrađena ventilacija donosi više udobnosti na visokim temperaturama.
• Nova tehnologija Cover Carving: snažne, polukrute lake školjke ugrađene u poleđine prednjih sedišta oslobađaju dodatni prostor, dodajući više od tri centimetra prostora za kolena putnika pozadi.

Talisman Grandtour dostupan je i s paketom opreme Initiale Paris koji nudi još veću uglađenost i još više udobnosti kao i ekskluzivnu boju karoserije crnu Améthyste, posebnu punozrnatu kožu Nappa i bolju zvučnu izolaciju, prvenstveno zahvaljujući višeslojnim bočnim staklima.

E3 VERSION - 19-INCH ALIZARINE WHEEL RIMS

 

2. Talisman Grandtour opremljen je tehnologijama osmišljenim da povećaju užitak i udobnost u vožnji

2.1 Tehnologija Multi-Sense spaja upravljanje četiri točka sa podesivim vešanjem
Po prvi puta u segmentu, Renault Talisman Grandtour – baš kao i njegova limuzinska verzija – spaja sistem 4Control sa podesivim vešanjem. Zahvaljujući šasiji 4Control Talisman Grandtour u gradu odlikuje izvanredna upravljivost. Zahvaljujući stabilnosti u krivini i okretnosti u opasnim situacijama novom Renaultu nema ravna kad je reč o osećaju sigurnosti i udobnosti. Renaultova tehnologija Multi-Sense, sa četiri programirana načina rada (Comfort, Sport, Neutral i Eco) kao i prilagodljivim načinom rada Perso omogućava prilagođavanje voznih osobina prema raspoloženju vozača.
Talisman Grandtour svoj karakter može promeniti u tren oka zahvaljujući tipki prečica koja vozaču omogućava prebacivanje iz načina rada Comfort u Sport i obrnuto u samo dva klika. Istovremeno Talismanova konstrukcija – koja se odlikuje nižim težištem i vozača smešta još bliže putu – znači da se u odlikama sistema Multi-Sense može još više uživati, posebno kad je odabran način rada Sport. Zahvaljujući tom sistemu čini se kao da je reč o više automobila u jednom. Vozač se u trenutku može odlučiti za žustru, energičnu vožnju ili uglađeno, udobno i prefinjeno putovanje. Istovremeno se prilagođavanjem boje ambijentalnog osvetljenja (plava, crvena, žuta, zelena ili ljubičasta), načina prikaza podataka na instrument tabli i zvuka motora ambijenta u unutrašnjosti usklađuje sa odabranim načinom rada.

2.2 R-Link 2: umreženi nadzorni centar
Renault Talisman Grandtour opremljen je Renaultovim umreženim multimedijalnim tabletom R-Link 2, dostupnim u dve verzije: vodoravno postavljenim ekranom dijagonale 7 inča i vertikalno postavljenim ekranom dijagonale 8,7 inča. Sistem R-Link 2 omogućava upravljanje sistemima za pomoć u vožnji kao i uobičajenim funkcijama poput navigacije, audiosadržaja i klime.
Funkcije ekrana osetljivog na dodir upotpunjuju tipke prečica, rotaciono dugme na središnjoj konzoli i dodatne komande za upravljačem.
Početna stranica može se prilagoditi, što vozaču omogućava direktan pristup najčešće upotrebljavanim funkcijama ili personalizaciju interfejsa.

2.3. Posebno prilagođen audiosistem Bose®
Talisman Grandtour opremljen je audiosistemom Bose® sa 12 zvučnika visokih performansi i dubokotoncem posebno prilagođenim akustičkim karakteristikama unutrašnjosti. Tehnologija Centerpoint® pretvara signal iz stereo izvora u višekanalni zvuk kako bi se dobio surround zvuk, a Boseova digitalna obrada signala uzima u obzir akustične karakteristike Talismana i time stvara jedinstven zvuk.
2.4 Sveobuhvatna ponuda sistema za pomoć u vožnji
• Za sigurnost: Prilagodljiv regulator brzine (ACC), sistem aktivnog kočenja u nuždi (AEBS).
• Za upozorenje: upozorenje na nenameran izlazak iz voznog traka (LDW), upozorenje na sigurnosni razmak (SDW), prepoznavanje saobraćjnih znakova sa upozorenjem na prekoračenje brzine (TSR/OSP), upozorenje na mrtav ugao (BSW).
Za olakšavanje vožnje: kamera za vožnju unazad, automatsko uključivanje kratkih / dugih svetala, elektronska parkirna kočnica, prednji, zadnji i bočni parkirni senzori, sistem za parkiranje slobodnih ruku.
Head up ekran u boji koji se izdiže iz instrument table prikazuje korisne informacije kako bi zagarantovao udobnu vožnju: trenutnu brzinu kao i upute navigacionog sistema i sistema za pomoć u vožnji (ADAS).

2.5 Užitak vožnje zahvaljujući efikasnim motorima
U ponudi Renaulta Talisman Grandtour nalaze se motori preuzeti iz ponude verzije limuzine.
Dva benzinska motora:
• Energy TCe 150 i Energy TCe 200 u kombinaciji sa sedmostepenim automatskim menjačem EDC sa dvostrukom kvačilom.
Tri dizel motora:
• Motor Energy dCi 110 može se naručiti ili sa šestostepenim ručnim menjačem ili šestostepenim automatskim menjačem EDC sa dvostrukim kvačilom.
• Motor Energy dCi 130 takođe se može naručiti ili sa šestostepenim ručnim menjačem ili šestostepenim automatskim menjačem EDC sa dvostrukim kvačilom.
• Energy dCi 160 sa dvostrukim turbopunjačem dostupan je isključivo sa šestostepenim automatskim menjačem EDC sa dvostrukim kvačilom.

Renault Talisman Grandtour biće dostupan sa četiri različita nivoa opreme, a vrhunac ponude čini će paket opreme Initiale Paris. Javnosti će biti predstavljen na Frankfurtskom salonu automobila 2015., a u prodaju širom Evrope kreće u prvoj polovini 2016.