Napetost i emocije u Long Beachu

Šesta trka prvenstva Formule E održana je na uličnoj trkačkoj stazi Long Beach u Kaliforniji koja je ujedno bila i poslednja u američkom delu sezone. Vozači su na obali Tihog okeana u Spark-Renault SRT01_E bolidima na isključivo električni pogon odigrali nikad viđenu predstavu pa su postavljeni novi rekordi u kvalifikacijama i najbržem krugu trke. Trideset i pet godina nakon pobede u trci Formule 1 u Long Beachu, kroz cilj je prvi prošao Nelson Piquet (China Racing), a sledili su ga Jean-Eric Vergne (Andretti) i Lucas di Grassi (Audi Sport Abt).

long_beach

Ove subote je u Kaliforniji, jednoj od vodećih saveznih država SAD-a u području inovacija i alternativnih izvora energije, završen američki deo prvenstva Formule E. Uprkos pripremama za oslobađanje takmičenja koje će u predstojećoj sezoni dati novi ritam formuli, Renault Sport ponovo je dokazao kvalitet uloženog rada u bolid Spark-Renault SRT_01E. Bolidi, konstruirani pod nadzorom francuske marke, na neravnoj stazi su se iskazali svojim izuzetnim performansama. Sébastien Buemi (e.dams-Renault) u kvalifikacijama osvojio je prvo startno mesto, a zatim je kažnjen zbog premašivanja propisanih energetskih ograničenja. Tako je na čelo došao Daniel Abt (Audi Sport Abt) koji je s prosečnom brzinom od 134,7 km/h u svojom najbržem krugu postigao novi rekord prvenstva. Treći je na startu bio Nelson Piquet koji je u prvoj krivini izbio na prvo mesto. Uprkos dvema intervencijama sigurnosnog automobila, Brazilac je vodjstvo zadržao sve do kraja trke, osim kad je pri zameni bolida nakratko vodjstvo preuzeo Bruno Senna (Mahindra Racing). Iza vodećeg bolida odvijale su se napete borbe u kojima je Jean-Eric Vergne iskoristio zaustavljanja u boksu i tako prestigao Daniela Abta kažnjenog zbog prevelike potrošnje energije. Nelson Piquet je tako već šesti pobednik u šest trka. Na pobedničkom postolju pridružili su mu se Jean-Eric Vergne i Lucas di Grassi. Di Grassi je zahvaljujući trećem mestu ponovno preuzeo vodjstvo u ukupnom poretku sa samo jednim bodom prednosti pred pobednikom ove trke. U poretku tima na prvom je mestu još uvek e.dams-Renault. Pre glavne trke veliki je broj posetioca došao na susret sa vozačima koji su delili autograme. Pritom se Jennifer Nunez iz Millikin High School upisala u istoriju kao prva pobednica trke srednjoškolaca Formula E School Series. U toj je trci prestigla konkurente iz pet drugih škola iz Long Beacha i Santa Barbare. Prvenstvo Formule E se iz američkog dela sada seli preko Atlantskog okeana u Evropu. Naredna trka prve sezone održa će se 9. maja u Monaku.
Jean-Pascal Dauce, direktor za automobilizam odeljenja Renault Sport Technologies izjavio je: „Organizacija je bila na vrlo visokom nivou. Bilo je mnogo gledaoca i na tribinama i u izložbenom prostoru eVillage! U tom smo lepom trkačkom ugođaju gledali napetu trku punu izuzetnih borbi i preticanja. Pouzdanost je i ovaj put bila dobra, zbog čega smo u Renault Sportu posebno zadovoljni. Čestitamo Nelsonu Piquetu na pobedi! Pomalo smo razočarani našim partnerima, timom e.dams-Renault. Izvor poteškoća zbog kojih je Sébastien kažnjen tek moramo otkriti, ali to je svakako dokaz da je svim vozačima i timovima ponuđena jednaka i poštena tehnička podrška. Nico (Prost) se u prvom bolidu nije osećao najbolje, a zatim je smatrao da se dao uhvatiti u zamku sudara s Jérômom d’Ambrosiom, koji je morao obaviti kazneni prolaz kroz boksove.
Rezultati trke za ePrix Long Beach:

1. Nelson Piquet (China Racing) 39 krugova
2. Jean-Eric Vergne (Andretti) + 1,705 s
3. Lucas di Grassi (Audi Sport ABT) + 2,994 s
4. Sébastien Buemi (e.dams-Renault) + 3,518 s
5. Bruno Senna (Mahindra Racing) + 8,844 s
6. Jérôme d’Ambrosio (Dragon Racing) + 13,460 s
7. Antonio Felix da Costa (Amlin Aguri) + 16,171 s
8. Jaime Alguersuari (Virgin Racing) + 17,975 s
9. Loïc Duval (Dragon Racing) + 18,436 s
10. Stéphane Sarrazin (Venturi) + 20,418 s

Najbrži krug utrke: Nicolas Prost (e.dams-Renault) 58,973 s

Ukupni poredak u prvenstvu vozača
1. Lucas di Grassi (Audi Sport Abt) 75 bodova
2. Nelson Piquet Jr (China Racing) 74
3. Nicolas Prost (e.dams-Renault) 69
4. Sébastien Buemi (e.dams-Renault) 55
5. Sam Bird (Virgin Racing) 52
6. Antonio Felix da Costa (Amlin Aguri) 43
7. Jérôme d’Ambrosio (Dragon Racing) 42
8. Jean-Eric Vergne (Andretti) 32
9. Jaime Alguersuari (Virgin Racing) 30

 

Ukupni poredak u prvenstvu timova:
1. e.dams-Renault 124 boda
2. Audi Sport ABT 97
3. Virgin Racing 82
4. Andretti 80
5. China Racing 74
6. Dragon Racing 66
7. Amlin Aguri 46
8. Mahindra Racing 46
9. Trulli 12
10. Venturi 9

 

Raspored trka prvenstva Formule E u sezoni 2014. – 2015.:
13. septembar 2014. Peking, Kina
22. novembra 2014. Putrajaya, Malezija
13. decembar 2014. Punta del Este, Urugvaj
10. januar 2015. Buenos Aires, Argentina
14. mart 2015. Majami, SAD
4. april 2015. Long Beach, SAD
09. maj 2015. Monako
30. maj 2015. Berlin, Nemačka
27. jun 2015. London, Velika Britanija