Novi Twingo: Nova svežina omiljenom gradskom automobilu Renaulta

Dve decenije pošto je Twingom prve generacije korenito izmenio razred malih automobila, Renault će svom proslavljenom gradskom automobilu udahnuti novu svežinu. Njegovi konstruktori i dizajneri su obnovu počeli od nule, a inspiraciju su pronašli u nasleđu izvornog Twinga i Renaulta 5. Rezultat je nov, inovativan i okretan mali automobil koji je veoma zabavan za vožnju.
Danas (14. februar) Renault otkriva novi Twingo, koji će nas, između ostalog, privlačiti izborom od četiri upadljive boje i zaista samouverenim karakterom.
Projekt u saradnji s Daimlerom
Konstruktori i dizajneri Renaulta su 2008. godine počeli da prave Twingo sledeće generacije da bi ponovno oživeli inovativan duh koji je obeležio izvorni Twingo iz 1992. Izazovan zadatak, ali oni su pucali na visoko, u skladu sa filozofijom iza legendarnog modela koji nije gubio vreme da postane simbol kreativnosti Renaulta.
Cilj je bio da se napravi još prostraniji i okretniji gradski automobil uprkos manjim dimenzijama, što je dovelo do ideje o postavljanju motora pozadi, mada je to značilo veće troškove razvoja. Renaultova razmišljanja su bila slična Daimlerovim, koji se u to vreme bavio idejama za sledeću generaciju verzija Smarta sa dva i četiri sedišta. Nakon početnih razgovora, dve kompanije su 2010. sklopile sporazum o strateškoj saradnji, što je bilo i zvanično zeleno svetlo za zajednički razvoj novog Twinga i novog dvoseda i četvoroseda Smart.
Motor pozadi za okretno upravljanje i dodatni prostor u kabini.
Postavljanje motora pozadi je značajna prednost za gradski automobil jer oslobađa prednji deo i u velikoj meri smanjuje krug okretanja. Zaista, novim Twingom se iznenađujuće lako manevriše u naseljenim područjima, dovoljno je samo nekoliko okretaja upravljača.
Zajedno s primenom manjeg bloka i postavljanjem točkova u same uglove automobila, pozadi postavljen motor oslobađa i dodatni prostor u kabini, a novi Twingo se ponosi međuosovinskim razmakom i prostranom unutrašnjošću što generalno povezujemo s modelima višeg razreda.
Zbog udobno okretnog upravljanja, prostrane kabine i malog prednjeg dela, novi Twingo ima sve glavne odlike zbog kojih je prvobitni Twingo bio takav hit kad je 1992. otkriven na Pariskom sajmu automobila.
Slikovit karakter
Po ugledu na konceptne automobile Twin’Z i Twin’Run koje je Renault predstavio 2013., novi Twingo zrači karakterom.
Poput prethodnika, novi Twingo će moći da se kupi u četiri jarke “pop” boje (svetloplavoj, beloj, žutoj i crvenoj), što je siguran znak da je Twingov duh živ, zdrav i zaista opet među nama!
Druga obeležja su bila u velikoj meri nadahnuta Renaultom 5, među njima i koso zadnje staklo, kao i naglašena ramena koja podsećaju na Renault 5 Turbo s motorom pozadi, koji je u svoje vreme bio jako popularan automobil.
Prednji kraj je napravljen u novom, prepoznatljivom stilu marke, sa istaknutim znakom Renaulta na crnoj pozadini. Izražajan „pogled“ novog Twinga naglašavaju velika prednja svetla sa žmigavcima na vrhu i LED dnevna svetla, koja spajaju utisak visoke tehnologije i podsećanje na prethodnike modela. Twingove linije zrače prozirnošću ali i čvrstoćom, a živahan karakter automobila dodatno naglašavaju njegova lako prepoznatljiva jedinstvena svetla.
Originalno široko zadnje staklo znatno doprinosi savremenom izgledu zadnjeg dela, a zadnja svetla su prirodan produžetak vrata.
Verzija sa pet vrata novoga gradskog malog automobila – prva u istoriji modela – čini ga praktičnijim nego ikada ranije. Zaista, novi Twingo je preuzeo određena ključna obeležja zaslužna za uspeh novog Clija, među njima i elegantan profil, skrivene ručice zadnjih vrata i mnogo mogućnosti prilagođavanja zahvaljujući paleti boja i izboru spoljašnjih detalja poput retrovizora, bočnih zaštitnih letvica i nalepnica. Četiri karoserijske boje i mogućnost prilagođavanja znače da novi Twingo može da ima vrlo različite karaktere, od gradskog do sportskog, muškog ili ženskog.
„Novi Renault Twingo nije bio nadahnut samo izvornim Twingom nego i Renaultom 5. To je savremen pristup gradskom automobilu sa naglaskom na inovacije u pogledu dizajna i arhitekture. Novi Twingo je zabavan, živahan i uzbudljiv gradski automobil.”
Laurens van den Acker, Renaultov direktor industrijskog dizajna
Četvrtog marta na Ženevskom sajmu automobila doći će do otkrivanja unutrašnjosti novog Twinga. Baš kao i kad su stvarali spoljašnjost novog Twinga, dizajnerska ekipa je inspiraciju crpela iz Twingovog nasleđa i predložila šarenu i vedru kabinu, studiozno promišljenu da bi ponudila svakodnevnu, jednostavnu praktičnost.