KONCEPTNI AUTOMOBIL KWID: Nova vizija skrojena prema novim tržišnim potrebama

Zabavan ali robustan izgled i izuzetna povezanost usmereni su na što bolje ispunjavanje potreba mladih kupaca na novim tržištima.
• Za međunarodna tržišta oblikovala ga je međunarodna ekipa, uz saradnju stručnjaka iz Renault Design India.
• Flying Companion   je jedinstven u automobilskom svetu kada je reč o udobnoj i sigurnoj vožnji.
• Kwid Concept  je prvi Renaultov konceptni automobil koji će javnosti biti predstavljen van Evrope, što potvrđuje posvećenost kompanije novim tržištima.

kwid_01_big (1)

Kwid Concept, konceptni automobil koji će biti otkriven na sajmu automobila u Delhiju, ne samo da naglašava Renaultovu posvećenost novim tržištima nego i moć kompanije da proizvodi privlačne proizvode u segmentu kompaktnih automobila. Robustan ali zabavan izgled, zajedno s tehnološki potpomognutim odlikama, usmeren je na zadovoljavanje potreba mladih kupaca na tim tržištima.

Čvrst i zabavan automobil
Kwid Concept razvijen je uz pomoć odeljenja Renault Design India, a pripada drugoj, »istraživačkoj« latici Renaultove strategije dizajna zasnovane na životnom ciklusu. Uzbudljive dimenzije i proporcije, kao i vrlo kratko vešanje stvaraju utisak da automobil poskakuje, a zbog predimenzionisanih točkova koji dosežu preko ivica blatobrana podseća na buggy.

Protivteža razigranoj spoljašnjosti stvara robusnost kojoj doprinose zaštitne obloge i pozamašni blatobrani. I mada ima pogon na dva točka, izgleda poput pravog terenca. Kwidova unutrašnjost je oblikovana poput udobne čaure, a kao nadahnuće poslužila su ptičija gnezda. Sedišta gotovo da lebde iznad tvrde bele podloge pa stvaraju utisak lakoće, a dvobojne presvlake od elastomera utisak svetlosti. Konceptni Kwid ima i klimatizovan zadnji deo s komandama na poleđini naslona i koncentrične otvore za provetravanje. Armaturna tabla ima ugrađen tablet-računar kojim se upravlja mnogobrojnim mogućnostima male letelice Flying Companion.

Visokotehnološki konceptni automobil
Osim što ima razigran i maštovit oblik, konceptni Kwid opremljen je mnoštvom savremene tehnologije, pre svega malom letelicom tzv. letećim saputnikom (Flying Companion). Svrha mu je da garantuje vožnju koja je ujedno sigurna i zabavna i prvi je uređaj ove vrste u automobilskom svetu. Poleće iz rotirajućeg zadnjeg dela Kwidovog krova i ima dva načina rada: automatski, koji koristi unapred programiran sled letenja i GPS, i ručni, koji omogućava da se saputnikom upravlja tablet-računarom ugrađenim u armaturnu tablu. Flying Companion može da ima različite namene, na primer praćenje saobraćaja, fotografisanje pejzaža ili prepoznavanje prepreka na putu.

 

»Na novim tržištima kupci su mnogo mlađi. Imaju drugačija očekivanja i zapravo su ljubitelji video igara. Skloni da se interesuju za tehnologiju i žele da uživaju. Ovaj koncept ispunjava njihove želje na razne načine, ali pre svega tzv. letećim saputnikom, koji vožnju istovremeno čini zabavnom i sigurnom. Ovo je prvi put u vrlo dugoj automobilskoj istoriji da možemo da  vozimo po tlu i posmatramo ga iz vazduha. Čudesna mogućnost!«
Serge Mouangue, vođa marke i kooperativne inovacijske laboratorije

 

Kwid Concept odgovara uz to oznaci »Z.E ready« jer je spreman za ugradnju akumulatora za električni pogon, a ispod Renaultovog znaka krije se utičnica za punjenje. Kwid Concept pokreće najnoviji benzinski motor s turbopunjačem i smanjenom zapreminom (1,2 l) povezan s automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom da bi zadovoljstvo u vožnji pratila mala potrošnja goriva. Među ostalim tehnološki naprednim obeležjima su: električno podešavanje prednje klupe na centralno postavljenoj vođici, električno otvaranje vrata, LED svetla i komande menjača pri upravljaču umesto klasične ručice menjača. Kwidov vertikalno postavljen TFT ekran ima ulogu instrument table i ujedno omogućava pristup internet uslugama.

Plod rada međunarodne ekipe za međunarodna tržišta
Kwid Concept je višenacionalni konceptni automobil i prvi Renaultov ove vrste namenjen novim tržištima. Renaultovi dizajneri iz celog sveta sarađivali su da bi oblikovali automobil za međunarodna tržišta u skladu s tamošnjim potrebama. Unutrašnjost je delo Françoisa Greniera (Technocentre Design, Francuska) na osnovu originalnih zamisli i crteža Mishua Batre (Renault Design India). Za spoljašnjost je zaslužan Anton Shamenkov (poreklom Rus, Technocentre Design, Francuska) prema crtežima Jeana Semerive (Studio Design Brazil). Sa bojama i materijalima bavio se Neha Lad (pripravnik iz Indije, Technocentre Design), a razvio ih je Chie Yanagisawa (japanski dizajner, Technocentre Design). Celi projekt je vodio Axel Breun (Technocentre Design).

 

Renault Design je međunarodna ekipa s filijalama u Francuskoj, Rumuniji, Brazilu, Koreji i Indiji. Konceptni automobil je odraz naglašenog međunarodnog karaktera naše dizajnerske mreže.«
Laurens van den Acker, direktor industrijskog dizajna

 

Ponovna potvrda posvećenosti Indiji
Kwid Concept je prvi Renaultov konceptni automobil koji će javnosti biti predstavljen van Evrope. Ovim se ujedno naglašava važnost Indije u Renaultovoj globalnoj strategiji i moć kompanije da ponudi privlačne proizvode u segmentu kompaktnih automobila.

 

»Ovo je prvi put da smo odlučili da konceptni automobil otkrijemo van Evrope i jasan je znak naše posvećenosti Indiji. U želji da pomere granice tehnologije i zadovoljstva u vožnji, upravo mladi kupci u Indiji često određuju trendove. Kwid Concept s letelicom Flying Companion savršeno odgovara ovom naprednom duhu svojim dinamičnim izgledom i silnim mogućnostima povezivanja.«
Gilles Normand, direktor Renaulta za područje Azija-Pacifik

 

Kwid Concept je posebno skrojen i prema potrebama indijskih vozača. Automobil je kompaktna limuzina s pet sedišta da bi omogućio porodična putovanja, u Indiji vrlo česta. Armaturna tabla s multimedijalnom opremom, zajedno s letećim saputnikom, odgovara potrebama mladih i savremenih Indijaca da budu stalno povezani, kao i njihovoj sklonosti tehnologijama. Uz to, lepršavo oblikovana unutrašnjost prilagođena je vrućim podnevljima.

Većina delova dvobojne karoserija konceptnog Kwida je obojena satenski sivom bojom, funkcionalni delovi teksturiranom sivom, a krov i usisnik vazduha kontrastnom zlatno žutom. Žuti su i umeci felni, vrata i perforiranih delova. Mada je reč o Renaultovim korporacijskim bojama, bude asocijacije na Indiju: siva predstavlja tlo, a žuta i zlatna cveće i začine.
Pored toga, konceptni Kwid ima neobičan raspored sedišta. Napred mogu da sede tri osobe, vozač je u sredini i malo pomeren napred da bi imao više prostora za ramena, a pozadi su dva sedišta. Središnji vozačev položaj u ovakvom rasporedu je u skladu sa međunarodnim zahtevima jer automobil može da se vozi levom i desnom stranom puta.

 

»Renault je za nešto manje od tri godine u Indiji ostvario neviđen rast, pa će to tržište i u idućim godinama imati važnu ulogu u globalnoj strategiji kompanije«, rekao je Sumit Sawhney, generalni direktor Renaulta India»Predstavljanje konceptnog automobila Kwid u Indiji, prvo takvo van Evrope, i njegov oblik, kojim se vodilo računa o željama mladih indijskih kupaca, primer su naše snažne posvećenosti toj državi.«

 

Renault u Indiji

Renault India je filijala u potpunom vlasništvu Renault S.A.S iz Francuske koja trenutno na indijskom tržištu nudi pet modela: limuzinu Fluence, sportski SUV Koleos, kompaktni Pulse, SUV Duster i kompaktnu limuzinu Scala. Renault India izvozi model Duster na tržišta gde se vozi levom stranom puta, a Indija bi trebala da postane proizvodno središte za ta tržišta. Automobile Renault proizvode u fabrici Oragadam na periferiji grada Chennai koja ima godišnji kapacitet od 480 000 vozila. Renault India trenutno ima 125 ovlašćenih prodajnih mesta po celoj zemlji, a kvalitet njihovih usluga merilo je na tržištu.

Jaku ponudu proizvoda i usluga marke Renault prepoznali su kupci, ali i granski stručnjaci – dobila je rekordnih 39 priznanja. Među njima 29 ih je bilo za Duster, a nagrađeni su bili i Pulse i Scala, pa je Renault postao marka koja je primila najviše priznanja u državi u jednoj godini.